domácí udírny

Jakou zvolit udírnu ?

Jakou zvolit udírnu ?

Letní grilovací sezóna, která je pro léto zcela neodmyslitelná, však není pouze o grilech. Skvělým pomocníkem jsou také udírny, které se staly velkým hitem. Představa domácích uzenin je tak nanejvýš lákavá. Využití udírny je však mnohem rozsáhlejší a udit můžete nejen maso, ryby a uzeniny, ale také třeba zeleninu a sýry.

Podobně jako při výběru grilů, byste měli postupovat i při výběru udírny. Zodpovědět byste si měli otázky ohledně velikosti udírny, jako například promyslet množství, které budete v udírně připravovat nebo jaký prostor máte pro udírnu k dispozici. Na základě toho se budete moci rozhodnout, jaká udírna je pro vás ta nejlepší. S tím souvisí i volba materiálu, ze kterého bude udírna vyrobena. Vybírat můžete z dřevěných nebo plechových. 

Nejzákladnější rozhodnutí se však týká toho, kolik prostoru na udírnu máte a zdali tedy zvolíte udírnu pevnou nebo přenosnou. Co se té přenosné udírny týče, jedná se o velmi pohodlnou formu uzení, kterou lze libovolně a jednoduše přesouvat z místa na místo, podobně jako je tomu u zahradních grilů. Dle požadované kapacity si posléze zvolíte i velkost přenosné udírny. 

přenosná udírna

Weber udírna Smokey Mountain Cooker 57 cm

Pakliže máte přesně vymezený prostor, kam byste rádi udírnu pořídili a nemáte v úmyslu s ní pohybovat, pak bude ideální pořídit si udírnu na pevno. Výhodnou je fakt, že taková udírna může být opravdu veliká a její kapacita se tak dosti zvyšuje. 

dřevěná udírna s topeništěm
Master Smoker

Dřevěná udírna Master Smoker XLD s topeništěm Vladeko

Mnohé udírny také můžete pořídit jako součást zahradních grilů, kdy lze využít obě funkce najednou. V tomto případě je pak jako topný zdroj dřevo. U grilů Smoky Fun Big Chief lze vybírat z několika velikostí. Grily se skládají z grilovací části, udírny, a především spalovací komory, která je podstatnou součástí a slouží jako topeniště. 

Gril s udírnou Smoky Fun Big Chief 5

U veškerých udíren, které se ovládají čistě manuálně, ať už jsou součástí zahradního grilu nebo se jedná o samostatné udírny, tak je nutné si vystačit pouze s termostatem a regulačním otvorem. Udírnu je tak třeba dostatečně kontrolovat a teplotu regulovat, aby byl zachován proces uzení.

Udírny jsou dále i elektrické, kdy je uvnitř topná spirála a tím jednoduchá možnost regulace teploty v udírně. Výhodou je kratší doba uzení, a především jednoduchost při manipulaci. Tyto udírny mohou být dále vybaveny i automatickým programem, kdy lze přesně nastavit celý proces uzení, tedy čas, teplotu i dávkování. Jednoduše stačí navolit potřebné údaje na displeji a proces spustit. 

U mnohých elektrických udíren s digitálním ovládáním pak lze udírnu ovládat i chytrým telefonem z aplikace. Příklade může být udírna………

Základní prvek udírny je generátor kouře, který slouží právě k uzení veškerých pokrmů. Tento generátor nebývá pevně spojen s udírnou a tak ho lze jednoduše sundat a očistit. 

 

 

 

 

 

Ohodnotit