Průvodce grilováním pro začátečníky

Průvodce grilováním pro začátečníky

Průvodce grilováním pro začátečníky

Jsi začátečník v grilování? Bojíš se zapálit gril? No, nemějte strach. Není to tak složité, jak to vypadá. Pokud uvažujete o koupi grilu, rozložíme klady a zápory plynových grilů a grilů na uhlí. Ukážeme si první kroky práce s grilem.

Průvodce grilováním pro začátečníky

Jaký zvolit gril ?

Navzdory tomu, co se o obouch typech říká, není jeden lepší než druhý. Existují výhody a nevýhody obou způsobů grilování, takže je to opravdu na Vás! Zde je shrnutí některých výhod a nevýhod:

Grily na uhlí

  • (+) K dispozici je celá řada provedení. Levné grilování je tím snadno dostupné a jsou k dispozici i luxusní modely.
  • (+ -) Dokážou se pěkně rozpálit
  • (-) Vyžadují přípravu na předehřátí (obvykle až 20 min.)
  • (-) Čištění je složitější a vzniká odpadový popel.
  • (+ -) Kouřová příchuť
  • (-) Je těžší udržet stabilní teplotu
  • (+) Hrajete si s opravdovým ohněm

Grily na plyn

  • (+ -) Obvykle vyšší cena, ale jsou i levnější modely
  • (-) Více součástek znamená větší šance poruchy
  • (+) Jednoduchá údržba
  • (+) Pohodlné grilování i v interiéru nebo na terase bez zápachu
  • (+) Kouřová příchuť lze doplnit udícími lupínky

Jak tedy správně používat gril ?

Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, vyprázdněte popel z poslední grilování. Oba typy grilu je třeba předehřívat před zahájením grilování. Plynové grily se snadno zapínají (ujistěte se, že víko je otevřené, když zapálíte gril!) V případě grilů na uhlí doporučujeme zapalovat pomocí komínů a nebo např. tento ekologický podpalovač. Nedoporučujeme tekuté chemické podpalovače. Plynový gril nechte rozehřát alespoň 10 min a gril na uhlí alespoň 20 min. Po předehřátí grilu použijte mosazný drátěný kartáč na oškrábání spáleného roštu.

TIP! Po skončení grilovací sezóny nechte omastek z posledního jídla na roštu, aby se zabránilo rezivění v zimě.

Co grilovat?

Určitě všichni znáte steaky a hamburgery, ale víte, že jsou také skvělé sendviče a pizza?

  • Grilovaný sýr
  • Zelenina
  • Kukuřice
  • Grilovaná sladká cibule ve slanině
  • Grilovaná pizza
  • Hovězí nebo vepřové maso
  • Drůbež
  • Ryby ( Losos je pevná ryba s přirozeně vysokým obsahem tuku – ideální pro grilování )

Tipy a triky pro grilování

  • Abyste se vyvarovali ztráty šťávy během otáčení, vždy otáčejte maso nebo zeleninu pomocí kleští nebo špachtle, nikoli vidličkou.
  • Zkuste omezit obracení. V ideálním případě byste měli během procesu grilování otočit každou položku jednou.
  • Používejte lopátky a obracečky
  • Pro skvělou kouřovou chuť trochu namočte ve vodě nějaké dřevěné štěpky ( duby nebo jiné tvrdé dřevo, ale neupravené dřevo!)
  • Bylinky můžete rovněž poházet přímo na dřevěné uhlí během grilování. U plynového grilu bylinky namočte ve vodě a polože na rošt před položením jídla.
Hodnocení

Jak se Vám článek líbí?

Ohodnoťte článek.

Sending
User Review
5 (2 votes)